Tenim la sort de comptar amb un banc d’imatges a Internet d’allò més ampli. Si tenim pensat crear un bloc o ja el tenim en marxa, és important que tingueu en compte que aquest banc d’imatges, encara que de vegades no ens adonem, estan plens de drets d’autor.

Si una persona vol compartir les seves fotografies a la xarxa, no vol dir que els altres les puguem utilitzar tan tranquil · lament en els nostres blocs o webs. Llavors pensareu … He de ser jo qui creu cada imatge o fotografia que utilitzi?No No cal.

Des de fa uns dies sabem, per exemple, que a través de Google Imatges podem conèixer si les imatges que volem utilitzar estan lliures de drets d’autor.

Hi ha diferents tipus de drets, des de la prohibició total de l’ús de la imatge així com la possibilitat de poder modificar-la per al seu ús o bé utilitzar-la lliurement per a fins comercials.

A més, també hi ha Flickr, una xarxa social on els usuaris pengen les seves fotografies per compartir-les i en alguns casos fins i tot per vendre-les.

Si voleu utilitzar alguna imatge gratuïta, només heu de comprovar el tipus de llicència que té. En el cas de Flickr, es realitza de la següent manera:

Escriviu en el cercador el tipus de foto o imatge que necessiteu. Per exemple: “Flors” i després de clicar per buscar, us apareixerà l’opció “advanced search”.

Advanced Search Flickr

Dins de les opcions que ofereix el cercador avançat (advanced search), us heu d’adreçar al final de la pàgina on trobareu les opcions de Creative Commons.

Creative Commons License

Què és Creative Commons?

Creative Commons és una organització sense ànim de lucre que permet als autors de les fotografies poder decidir els límits d’ús i explotació de les seves obres a Internet.

Hi ha unes llicències que ajuden a mantenir el dret d’autor d’una obra, alhora que es permeten certes excepcions sota certes condicions que l’usuari tria.

Per tant, si escolliu l’opció a Flickr de localitzar aquelles imatges amb llicència Creative Commons, podreu trobar quins drets hi ha per al seu ús. La majoria d’autors que permeten l’ús de les seves imatges, demanen que es reconegui la seva autoria, així que no oblideu d’esmentar en els vostres llocs web!

Photo rights Flickr

Igual que us explico aquest procés amb imatges externes, també podeu crear el tipus de llicència per a les vostres obres.

A Llicències Creative Commons podeu decidir la llicència i afegir el codi generat a la vostra web.

 Llicencia Creative Commons web

Foto: http://www.flickr.com/photos/horiavarlan/4304581412