Momo challenge – Farsa challenge

Fa uns dies llegia una notícia sobre el Momo Challenge, repte que suposadament circulava per les xarxes, incitant a infants i adolescents a autolesionar-se. Em va recordar al “joc” de la Ballena Azul (2013), que havia llegit feia anys i que he comentat a moltes de les xerrades de Cafè i Social Media. La Ballena Azul va ser ideat per un jove de 21 anys que volia fer “neteja de la societat” i malauradament sí que va llevar les vides de molts adolescents d’arreu del món. Per tant, vaig pensar que Momo podia ser real.
Primerament la notícia sobre Momo parlava que s’havia inserit aquest vídeo dins d’un capítol de la Peppa Pig, però Youtube Kids ho ha desmentit. Davant de les últimes notícies i incongruències, he entrat a Youtube i he iniciat una cerca pròpia. He trobat desenes de vídeos de persones parlant sobre el “Momo challenge”, molts d’ells afirmant que se’ls va instal·lar un virus anomenat “Momo” i els surt una veu que diu el que han de fer i a qui ferir. Cap d’aquest canal sembla haver iniciat la distribució del vídeo, més aviat sembla una cadena d’oportunisme per aconseguir més visites.
Arribem a la segona notícia doncs, amb la simple visualització d’un vídeo es realitza la instal·lació d’un virus que té control del telèfon, realitza trucades i mecanitza a quina persona de la família s’ha de ferir. La meva veu escèptica diu que simplement per veure un vídeo, no es pot instal·lar un virus a la tauleta o al mòbil. Efectivament, la policia no té cap constància de denúncia per aquest virus. Em recorda a aquells texts que circulaven per Facebook dient que si copiaves i enganxaves el text, la plataforma no compartiria informació personal teva.
Així doncs, sembla que es confirma que el Momo challenge és una farsa viral, de la qual mitjans de comunicació han creat notícies, s’han iniciat missatges de Whatsapp alertant a les famílies, compartit notícies pel Facebook. etc. Ens trobem altra vegada en el fenomen viral (que porta en actiu des de juliol 2018), que té la particularitat de distribuir contingut greu, alertar-nos i crear la necessitat d’haver d’alertar a la resta (per allò de “no sigui que…”). Tot això es dóna, fins que decidim rascar una mica.
A Cafè i Social Media treballem per a fomentar el pensament i l’opinió crítica, no creure tot allò que ens envien, sinó llegir i investigar per treure les nostres pròpies conclusions.
Sincerament, a mi m’ha enfadat molt la circulació d’aquest contingut i més sabent que sí que hi va haver un cas real de “challenge” que incitaven als adolescents a suïcidar-se. M’agradaria convidar a tots els lectors i lectores a rascar abans de publicar i compartir.
Iris Roch
*Si us interessa, podeu llegir alguna articles de referència:
– https://www.miasiapop.com.mx/japon/el-escultor-de-momo-ha-desechado-la-creacion-se-siente-responsable-por-un-desafio-falso/
– https://maldita.es/maldito-bulo/que-sabemos-sobre-el-denominado-momo-challenge-que-supuestamente-aparece-en-youtube-kids/?utm_source=facebook&utm_medium=compartido&utm_campaign=que-sabemos-sobre-el-denominado-momo-challenge-que-supuestamente-aparece-en-youtube-kids