Xerrada a Cal Temerari de Sant Cugat

El passat dissabte 21 d’abril vam realitzar una xerrada a Cal Temerari de Sant Cugat. Hi estaven convocades famílies amb nens i nenes de 6 a 12 anys, fet que ens semblava interessant, ja que són edats clau per començar a treballar en termes d’educació digital.
Es va crear un clima de confiança, on vam reflexionar conjuntament i vam explicar algunes experiències sobre l’acompanyament dels nostres fills i filles.
Primerament vam comentar aquells aspectes que més ens preocupen: el canvi de paradigma digital, els riscs que existeixen, les addicions i com reconèixer-les i algunes qüestions sobre privacitat que sovint passem per alt. Es va mostrar interès sobre el control parental i com aplicar-lo, a vegades ens trobem amb la pregunta: quines aplicacions recomaneu?
Hem de dir que des de Cafè i Social Media no som partidàries dels programes de control parental però respectem el seu ús en diverses situacions o dinàmiques familiars. És a dir, defensem l’educació en l’autorregulació dels infants i adolescents i educar amb consciència, coherència i responsabilitat, però és veritat que a vegades hem tingut testimonis de pares i mares que, per molt que estiguin d’acord en els valors que transmetem i que no els semblaria adequat mirar els calaixos dels seus fills i filles (un exemple que posem per parlar de la intimitat), s’han trobat en situacions en què el/la menor es posa en risc i han d’actuar des del control. Sempre s’ha de conèixer el context per tal d’empatitzar amb la situació familiar que es viu i s’ha de ser conscient de si el/la menor té la suficient maduresa per actuar amb responsabilitat o cal que estem més pendents i seiem més sovint amb ells/es.
Alhora també vam parlar dels beneficis que ens han aportat les noves tecnologies, com és la diversitat d’informació que tenim a l’abast, el contacte amb persones llunyanes, nous aprenentatges a través dels tutorials, compartició d’aficions amb altres persones, etc.
Va aparèixer el concepte de pensament crític – opinió crítica, aspectes que ens semblen indispensables a l’hora d’acompanyar als menors. A vegades ens trobem notícies que circulen per les xarxes socials i volem compartir en forma de missatge, d’imatge, etc. reforçant algunes creences, experiències i vivències que tenim, però ens creiem tot el que ens arriba o contrastem la informació? 
També les facilitats i disfuncionalitat de la comunicació, com els típics “merders” dels grups de Whatsapp quan es malinterpreta un missatge o quan no es dóna resposta. Tots ens hem trobat en un moment que no ens va bé respondre i l’altra persona s’ofèn per “passes d’ella” o un missatge contestat ràpid que sona lapidari. Quan no existia whatsapp les paraules se les enduia el vent, ara tenim “pantallazo” al canto.
Per últim el que ja portem diverses formacions parlant, l’enganxe a les pantalles i com transitar-ho a la família, tot un repte!
Ens va agradar molt el projecte i l’espai de Cal Temerari, un equipament cultural, social i cooperatiu ciutadà amb l’objectiu de potenciar la participació i fomentar iniciatives socials i transformadores a Sant Cugat. Moltes gràcies Aloma per la invitació!
Iris Roch