Adolescents i xarxes socials

Arran de les últimes experiències que he tingut amb grups de pares i mares preocupats per l’ús que fan els seus fills/es de les noves tecnologies, vull fer una reflexió.
Actualment parlem de nadius digitals; persones que han nascut en un paradigma digital on les xarxes socials, les aplicacions i l’ús del mòbil és la principal eina de comunicació amb els seus amics i família. També és la principal font d’entreteniment.
Els pares i mares es poden sentir desbordats per no entendre o no compartir les necessitats de l’adolescent i les xarxes socials, però finalment es tracta d’un aspecte més dins l’educació familiar.
A què em refereixo?
Hem de fer un exercici per recordar les necessitats i desitjos que teníem d’adolescents. Segur que molts de nosaltres trucàvem al nostre millor amic quan arribàvem a casa i estàvem una bona estona parlant amb ell, tot i que ens acabéssim de veure. Segur que molts volíem quedar amb els nostres amics per jugar a la consola o per ensenyar l’últim joc que ens havien regalat. O passàvem hores asseguts a un banc menjant pipes i xafardejant.
Ara hem d’imaginar-nos què faríem si tinguéssim a l’abast un mòbil que ens permet tenir aplicacions on podem parlar i jugar amb els nostres amics? Seria força atractiu, no?
Amb aquesta reflexió només vull posar sobre la taula el fet d’empatitzar i entendre les necessitats d’un adolescent. Ara bé, on són els límits? L’adolescent ha de saber quina és l’hora per tornar a casa, quines són les normes de convivència, aprendre a saber estar i a relacionar-se. L’ús de l’ordinador o del telèfon mòbil ha de ser responsable i coherent amb tot l’anteriorment citat i per tant, formar part de l’educació familiar.
Sóc plenament conscient que dir-ho és fàcil però que apagar el WIFI, tenir un horari per utilitzar l’ordinador o decidir si es posa en zones comunes, així com demanar que l’adolescent doni el telèfon mòbil als pares a les nits, és un tema que porta discussions contínues amb els fills/es i arriba a desgastar als pares.
M’agrada parlar més de consciència que de control. Ensenyar als fills i filles a què es responsabilitzin del que pengen i envien, que siguin conscients del que fan i de l’ús que donen a les eines digitals, facilitant informació i formació necessàries perquè actuïn de forma responsable. Finalment és el que fem, transmetre tots els valors i coneixements perquè siguin persones sanes, treballadores i responsables.
Des de Cafè i Social Media organitzem xerrades i formacions per a mares i pares preocupats per l’ús que fan els seus fills adolescents de les eines digitals, més que parlar de perills i seguretat, parlem de com establir límits i actuar de forma responsable i conscient a la xarxa. A més, treballem coordinadament amb CIPAIS on combinem la psicologia i l’especialitat de les noves tecnologies.
Iris Roch
Directora de Cafè Social Media