Dinàmica sobre noves tecnologies amb mares i adolescents a Capellades

El passat dijous 16 de març vam realitzar una dinàmica sobre noves tecnologies a l’adolescència a Capellades. Fa uns mesos ens contactava la Clàudia, dinamitzadora de l’Ajuntament de Capellades, comentant que havien rebut una demanda per part dels pares i mares i havien vist el taller que s’havia realitzat al Centre Cívic Magòria i volien fer una activitat similar. Amb la Laura Peiró, psicòloga de l’Equip Clínic Cipais, vam pensar de posar en pràctica una proposta que reunís els mares i pares amb els seus fills, quin encert!

La sessió es va dividir en tres parts:

Durant la primera vam fer la introducció i vam comentar les principals xarxes socials usades pels adolescents. En aquest moment ja van sortir alguns dubtes com: és bo que els menors tinguin un Instagram públic i els pugui seguir qui vulgui? I si el tenen privat, quin criteri han de seguir per acceptar una persona que vol seguir-los?
És un tema delicat i sabem que està a l’ordre del dia, la detecció de perfils falsos i de pederastes és un exercici que haurien de fer els menors acompanyats dels seus pares, ho aconsellem.
D’altra banda, algunes preocupacions latents que ens trobem quan fem aquest tipus de xerrades és el temps de connexió i el que costa “desenganxar” l’adolescent de l’ordinador, el telèfon o tablet. Uns volen exercir l’autoritat parental que els pertoca, els altres volen la llibertat i el món digital els desperta una curiositat efervescent.

La segona part vam passar un vídeo fòrum format per talls de pel·lícules i documentals posant sobre la taula algunes temàtiques com: la ciberaddicció als videojocs, el control i la privacitat, el ciberbullying, la intimitat, etc.
I a la tercera part vam passar a realitzar una pràctica en la qual s’exposaven uns casos i es treballava en parelles, separant les mares dels seus fills. Aquesta va ser especialment interessant, ja que l’adolescent assumia la veu dels pares donant una resposta responsable i coherent del que farien en algunes situacions.
Va ser una experiència molt profitosa i volem agrair l’assistència i participació de les mares i adolescents, així com a l’Ajuntament per comptar amb la nostra presència 🙂

Iris Roch