Què és Cafè i Social Media?

Ens presentem...

Cafè i Social Media és un programa comunitari de l’Equip Clínic Cipais, entitat privada d’iniciativa social amb caràcter no lucratiu, sobre prevenció i acompanyament a la infància, l’adolescència i a les famílies, entorn l’ús de les pantalles.

Els objectius del nostre programa són: fomentar el pensament i opinió crítica a l’hora de relacionar-nos a la xarxa, la presa de consciència i responsabilitat de les accions mitjançant les xarxes socials, obtenir coneixements i eines adequades per a la interacció digital, així com apropar a les famílies al paradigma digital, tot facilitant la comunicació entre els adults i els menors.

Des de 2014, hem realitzat accions formatives amb menors i famílies d’arreu del territori: Barcelona, Terrassa, Les Franqueses del Vallès, Olesa de Montserrat, Mataró, Martorell, etc.

Recorregut històric...

Cafè i Social Media neix l’any 2013 amb l’objectiu d’apropar als usuaris i usuàries al paradigma digital.

La realitat era que el món digital estava ple de tecnicismes que allunyaven a persones que havien de gestionar els perfils i pàgines personals i/o professionals de les diferents plataformes digitals adequadament; seguint un pla, una estratègia i entenent la configuració de privacitat.

Aviat van aparèixer oportunitats per fer xerrades i petits tallers a cafeteries sobre xarxes socials, marca personal, la recerca de feina a la xarxa, etc.

Així que, tot fent un cafè, comentàvem de forma distesa alguns trucs i consells per actuar a les plataformes digitals. D’aquí va néixer el nostre nom, de la combinació i la filosofia de comentar aspectes que poden neguitejar a algunes persones com són les eines cibernètiques, de forma relaxada i distesa, atributs que donem quan parlem d’anar a fer un cafè.

A més a més, també vam fer entrevistes a petits empresaris que tenien perfils oberts a les xarxes per tal que ens expliquessin la seva experiència, com va ser el Restaurant Cap i Cua de Cerdanyola del Vallès.

Arran d’una formació a un grup d’Escoltes l’any 2014, va engegar el programa educatiu de Cafè i Social Media, responent a la necessitat de crear espais de debat i reflexió, així com dinàmiques en relació a la gestió de les xarxes socials a la infància i adolescència.

L’any 2018 Cafè i Social Media s’integra com a nova línia de servei de l’Equip Clínic Cipais.

L’aposta va en línia d’estudis publicats per l’Hospital Clínic i Hospital de Bellvitge que constaten que les consultes sobre noves tecnologies a la unitat d’addiccions s’han triplicat en els últims cinc anys i per tant, es tracta d’una demanda creixent a la societat actual. En la majoria dels casos aquesta addicció respon a dues variables: la manca d’acompanyament educatiu en l’ús de pantalles i l’establiment de límits, així com el reflex del patiment psicològic amb dificultats per afrontar una situació adversa en el que hi ha risc d’aïllament.

Aquesta nova línia de servei es complementarà amb la possible intervenció psicològica o disseny de protocols escolars envers al possible abús o addicció a noves tecnologies.

Una aposta de dues emprenedores...

Cafè i Social Media va ser creat per dues emprenedores, després d’estudiar juntes un Màster en Direcció de Xarxes Socials.

Actualment està integrat per Laura Almagro Mediñà, Laura Peiró Aguarón i Iris Roch Ardanuy.

Scroll to Top