Xerrada famílies Barberà

Resum de la xerrada amb les famílies de l’Espai Jove de Barberà del Vallès

El passat 27 de maig ens vam trobar, virtualment, amb les famílies de l’Espai Jove La Roma de Barberà del Vallès.

Els objectius de la trobada eren facilitar eines i recursos a les famílies per l’educació en l’àmbit digital i reflexionar entorn la relació dels joves amb les xarxes socials (xxss) i les pantalles en general.

Durant una estona vam estar parlant de quin ús fan els joves dels dispositius mòbils i les conseqüències de fer-ne un ús inadequat. Les famílies comentaven que senten que els falten eines per acompanyar digitalment els seus fills i filles, ja que el món digital ofereix recursos inesgotables i no tots són positius.

Són els joves conscients de la repercussió i l’impacte dels seus comentaris a les xarxes socials? Tenen prou maduresa per comprendre que tot allò que veuen a les xxss i a internet no té per què ser real? Com els afecta les imatges que reben de vides perfectes i cossos “perfectes” de les instagrameres més populars? És adequat el contingut que consumeixen o, els arriba per les pantalles? Tenen prou eines per discernir allò que és correcte o no?

Reflexionàvem també sobre l’exemple que com a famílies donem amb l’ús del mòbil. Sabem gestionar-nos els adults el temps que destinem a les pantalles? Apaguem el mòbil per descansar bé a les nits i no el tenim a taula en els àpats?
Ens interessem per allò que fan els nostres fills quan consumeixen contingut mitjançant les pantalles? Per saber a quin youtuber segueixen, a quins videojocs juguen o amb qui parlen?

Si ens mostrem més interessats pel que fan a les pantalles també ens serà més fàcil acompanyar-los i prevenir conductes no desitjades.

Vam finalitzar la xerrada comentant com és d’important parlar en família sobre les pantalles, les xxss i els seus perills i oportunitats. Tenim interioritzat parlar de drogues, de sexualitat, de valors, però encara no tenim consolidat parlar amb els nostres fills i filles de l’entorn digital.

Seguidament, vam comentar els senyals que ens poden alertar d’un problema d’addicció que requereixi suport d’un professional així com la complexitat afegida a una etapa complicada com és l’adolescència, l’impacte a les seves vides de les xxss.

Així doncs, vam concloure la xerrada donant les gràcies als participants i incidint amb la importància d’estar informats com a pares del món digital, de predicar amb l’exemple i d’activar l’escolta per tal que puguin explicar-nos allò que els neguiteja.

Aquesta xerrada s’ha realitzat dins el marc del programa Vincles de Medi Obert. Agraïm la confiança de l’Elsa de TACC i a l’Anna i l’Albert per acompanyar-nos durant la xerrada 🙂

Laura Almagro