Resum de les conferències a l'IES Vic

El dilluns 16 i dimarts 17 d’abril vaig participar en les jornades digitals “Desconnecta’t” organitzades per l’alumnat del Grau Superior de Publicitat i Màrqueting de l’Institut de Vic, adreçades a 1er i 2on d’ESO el primer dia i a Cicle mitjà el segon. Una iniciativa que a Cafè i Social Media ens va semblar molt interessant!
Les conferències van partir de l'(re)evolució digital que hem tingut en els últims 20 i pico anys, recordem que l’any 1995 internet s’obria al comerç i a partir de llavors ens hem adaptat a molts canvis i innovacions fins el dia d’avui.
Conferència Cafè i Social Media IES Vic ESOA la primera conferència em vaig dirigir a 150 alumnes de 1er i 2on d’ESO, adolescents que pràcticament ja han nascut amb Internet, amb mòbils, amb tablets, amb les xarxes socials, per tant un públic que ha normalitzat l’ús i en alguns casos l’abús de les noves tecnologies a les seves vides, fet que s’allunya de les situacions familiars, en la que els seus pares i mares, tutors i tutores, encara senten que han incorporat “alguna cosa nova” a la seva vida i han fet lloc a l’àmbit digital. Existeix una gran bretxa digital a la família que a vegades dificulta l’educació, l’acompanyament i la comunicació entre els membres.
En aquesta ocasió em vaig centrar a fer una reflexió sobre l’adaptació al paradigma digital i sobretot en l’ús i el possible abús de les pantalles. També en les diferents xarxes socials més utilitzades com és Instagram, Snapchat o Whatsapp.
L’alumnat es va mostrar inquiet i amb ganes de comentar, són temes que normalment generen debat, ja que els toca de ben a prop i a Cafè oferim la possibilitat d’obrir un espai on es poden treballar diferents aspectes, des del propi enganxe fins l’empatia vers els membres de la família per tal de millorar la relació.
Conferència Cafè Social Media Cicles IES VICLa segona conferència s’adreçava a un públic diferent, comptava amb l’escolta d’uns 80 alumnes de diferents edats, des de 16 a 40 anys i amb experiències diverses. Un dels punts diferenciadors amb la primera conferència va ser la presència a la xarxa social reina: Facebook. Xarxa on els d’ESO ja no hi són, però els més grans sí.
En aquest cas vaig orientar la conferència, no només a l’evolució del paradigma digital, al nostre enganxe als dispositius, a les xarxes socials, sinó a millorar la nostra marca personal per a la recerca de feina. Lligat a aquest aspecte vam parlar de la privacitat i de la necessitat de fer egosurfing (la cerca d’un mateix als navegadors per comprovar quina informació apareix) per tal de veure si el que hi havia a internet d’un mateix és el que desitgem que aparegui o no. Recordem que es parla que més d’un 80% del personal de RRHH abans de citar a una persona per a fer una entrevista, fan una cerca a internet i les xarxes socials. Per això vam fer una dinàmica centrada en quins punts publicats a internet creien que els afavoria per una contractació i què podien millorar.
dinàmica marca personal cafè i social media
Va ser una dinàmica molt productiva on van sortir diferents aspectes a tractar, com seria: editar la privacitat per protegir algunes publicacions de caràcter més personal, no donar informació a gent desconeguda, no fer bullying ni robar comptes d’altres. Diferenciem el que es pot entendre com una il·legalitat i el que fem per protecció.
Per últim, a les dues formacions vaig proposar el #reptedesconnectat de Cafè i Social Media.
Gràcies Lídia i alumnat organitzador per haver-me convidat a formar part d’aquesta experiència!
Iris Roch