Escola Serra de l'obac

Resum de les xerrades sobre l’ús de les pantalles amb 5è de primària

El passat dimecres 9 de juny vam estar amb una seixantena d’alumnes de 5è de l’Escola Serra de l’Obac de Terrassa, parlant sobre els usos que fem dels dispositius mòbils i més després del confinament!

Els nenxs es van mostrar molt participatius, van preguntar i explicar anècdotes sobre aquelles qüestions que els neguitejaven: els hackers, la suplantació d’identitat, els abusos a través de les xarxes socials, els comentaris negatius i insults, les notícies falses (els bulos!), etc.

El que més em va sorprendre va ser que molts d’ells ja tenien dispositiu mòbil propi des de feia un any i també perfils a les xarxes socials. Aquest fet afirma la tendència que estem registrant en els últims anys: baixada de l’edat en el consum digital, iniciant actualment als 9 anys aproximadament.

Com és habitual, la nostra preocupació no s’enfoca solament en la restricció de l’edat d’ús de xarxes socials i aplicacions, aquesta és un requisit legal per accedir a una plataforma per la complexitat i el contingut de la mateixa, sinó la maduresa d’aquests nens i nenes i el seu acompanyament familiar en l’àmbit digital.

La majoria d’ells i elles ens van confirmar que a casa els posaven límits, a vegades a través de programes de control parental o sense aquests, també comptaven amb el suport familiar quan els apareixia un contingut estrany o inclús demanaven permís per a penjar una fotografia o vídeo. Alguns d’ells i elles van comentar que jugaven amb els seus pares (encara existeix el biaix de gènere en aquest cas!) a videojocs.

El nostre paper és donar eines perquè els menors aprenguin a protegir-se i a comptar amb els adults del nucli familiar per tal de resoldre dubtes o qüestions.

Agraïm a l’Escola Serra de l’Obac la seva predisposició i a l’AFA, en especial a la Mireia, per donar-nos l’oportunitat de compartir aquest espai un cop més!

Iris Roch