Resum del Taller “Connectem? Com ens relacionem a través de les pantalles” amb l’alumnat de 6è de l’Escola Calderón de la Barca

El passat dijous 9 de febrer vam fer el taller “Connectem? Com ens relacionem a través de les pantalles” amb l’alumnat de 6è de l’Escola Calderón de la Barca de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

En aquesta ocasió, vam optar per fer una activitat totalment analògica. L’alumnat es va dividir en grups i va construir un trencaclosques amb il·lustracions de Laura Peiró, que van portar a debatre i posteriorment, a explicar a la resta de companys i companyes.

A través d’aquest exercici vam poder parlar de la violència, de les seves tipologies: agressions físiques, verbals, sexuals, digitals, etc. el comú denominador d’aquestes accions: fer mal, fer sentir malament, etc. També vam dir que els continguts que consumim a través de les xarxes socials, als videojocs, a les pel·lícules, les sèries, etc. estan plens de violència, fet que sovint ens fa insensibilitzar-nos davant algunes situacions. També vam prendre consciència que, a vegades, exercim actituds violentes sense ser-ne del tot conscients i per això hem de saber escoltar quan ens ho indiquen i recapacitar.

També vam reflexionar sobre “l’enganxe” que tenim a les pantalles, en general, i la importància que té connectar amb les persones que ens rodegen. Una vegada més, les pantalles apareixen com la principal font d’entreteniment i el mecanisme d’evasió a possibles situacions, conflictes i malestars que no volem/podem afrontar.

Per això, vam debatre sobre com distingir el món presencial del virtual i tenir cura de l’ús que fem d’aquest últim.

Finalment, anotem una preocupació: actualment les noves generacions tenen molt en compte el concepte del “consentiment”, afirmen que quan pengen una fotografia amb una altra persona, habitualment demanen permís. En canvi, la seva queixa va orientada als seus familiars quan aquests publiquen fotos dels menors sense preguntar, inclús quan ells els demanen que no ho facin.

Des de Cafè i Social Media, animem a obrir les vies de comunicació i parlar-ne en l’entorn familiar.

Volem agrair i felicitar la capacitat d’escolta, reflexió i participació activa per part de l’alumnat, així com la tasca educativa que s’està fent desde l’escola.

Iris Roch Ardanuy