Taller famílies bon ús TIC

Resum del Taller per a famílies sobre el bon ús de les TIC

El passat mes de novembre-desembre, vam estar virtualment amb famílies parlant sobre l’ús de les pantalles en l’àmbit familiar. Hem de dir que malgrat la versió telemàtica, valorem molt positivament la participació de les famílies.

L’edat dels menors de les cases era molt variada, però es va destacar l’interés per l’ús que en fan els menors entre 10-13 anys, ja que coincideix amb l’edat que s’obté el mòbil propi i apareixen els principals dubtes i preocupacions amb relació a les pantalles.

Vam recollir dos eixos de treball: la sobreexposició de les pantalles, més accentuada durant l’època del confinament i les dificultats en l’establiment de límits.

Volem fer arribar una reflexió que fem l’equip de Cafè i Social Media. Ens enfrontem a una situació inaudita, en la qual hem conviscut durant dies sencers amb els membres de les nostres famílies (i no ho havíem fet mai!). A més a més, les pantalles han pres un paper fonamental, ens han ajudat a estudiar, treballar, mantenir el vincle social, connectar amb familiars, entretenir-nos, etc.

Per aquests motius, entenem que el que ara ens ocupa és preguntar-nos com tornar a la normalitat o com desconnectar de les tecnologies que ens han permès tantes coses durant aquests mesos. La nostra aposta sempre és:prendre consciència de la relació que tenim amb les pantalles i entendre que la tecnologia és una eina que ens facilita les coses i que nosaltres dominem, no al contrari.

Sabem que és difícil, ha estat un any ple de reptes per tots nosaltres: per les escoles i instituts que s’han hagut de digitalitzar a marxes forçades i amb pocs recursos, per a les famílies que han hagut de tenir un paper en l’educació dels seus fills i filles, mentre feien equilibris amb la resta de responsabilitats que interactuen amb el món adult.

Gràcies a tots i totes les que ho heu fet possible, sobretot al centre SPOTT de la Diputació de Barcelona, per confiar en la nostra tasca.

Laura Almagro i Iris Roch