Resum de les xerrades sobre l’ús de les pantalles amb l’alumnat de 5è de primària de l’Escola Serra de l’Obac

El passat dimarts 14 de juny ens vam trobar amb l’alumnat de 5è de primària de l’Escola Serra de l’Obac de Terrassa.

El nostre objectiu és captar possibles riscos que es poden produir, fruit de l’ús de les pantalles i les necessitats que es detecten des de l’escola i amb les famílies.

Les xerrades es van realitzar dins un ambient distès i l’alumnat es va mostrar interessat, comptant amb una alta participació.

Quan preguntem quin ús en fem de les pantalles, què busquem, apareixen tres variables: divertir-nos, sortir de l’avorriment i desconnectar.

El fet de sortir de l’avorriment, el podem entendre com optar per un recurs fàcil, amb les pantalles sovint ens mostrem com a consumidors passius, espectadors, de les vides dels altres. És important escoltar l’associació i les atribucions que fem amb relació a l’ús de les pantalles, per a reflexionar sobre el model en el qual eduquem, no només perquè és important enfortir la creativitat en aquestes edats, sinó que la frustració i els hàbits estan molt lligats a aquest aspecte.

D’altra banda, pensem en l’atribució “desconnectar”. En aquest cas toca rascar una miqueta més, esbrinar què vol dir per a un infant “desconnectar”, per tal d’oferir els recursos necessaris i evitar que l’ús de les pantalles es converteixi en un abocador de malestars.

És cert, que des de Cafè i Social Media fa un temps que veiem com l’edat d’entrada en l’obtenció del mòbil propi per part dels infants baixa estrepitosament, molts d’aquests afirmaven tenir mòbil propi des de ben menuts. El principal risc que destaquem, és que madurativament no estaran preparats per tenir una eina amb tantes opcions i per això podria ser contraproduent oferir un mòbil a un infant de 6 anys.

D’altra banda, les preocupacions que ocupen als infants no disten d’anys anteriors: suplantació d’identitat, robatoris de contrasenyes (que sovint hi ha episodis a les escoles), assetjament per part de desconeguts, etc.

Valorem positivament que destaquin aquestes preocupacions i vulguin conèixer com enfrontar-s’hi. Tenen molt clar que la família i l’escola són el primer suport amb el qual compten, i això està molt bé!

Gràcies a l’escola i a l’AFA, que un any més ha dipositat la confiança amb nosaltres.

Molt bon estiu!!

Iris Roch