Famílies i pantalles Escola Monjoia

Hola pantalles! Com acompanyar infants i adolescents en l’ús adequat de les pantalles

El passat 18 i 20 de setembre vàrem començar el curs escolar amb tres formacions adreçades a 34 famílies (22 dones i 12 homes) de l’Escola La Monjoia, al municipi de Sant Bartomeu del Grau.

Aquestes es van realitzar dividides en etapes evolutives: infantil, inicial-mitjà i superior, per tal de fer front a les necessitats específiques de cada etapa en particular.

Vàrem parlar de les recomanacions i la seva naturalesa: edats i maduració, temps d’ús de les pantalles, finalitat, etc. Així com les conseqüències de l’abús.

Alhora vàrem anar descobrint diferents xarxes socials, les seves funcions i restriccions. A mesura que avançàvem en la formació van sorgir temes: la normativa PEGI, la importància de normes i pautes a l’hora de gestionar l’ús que fem dels nostres dispositius, tant mòbils, tauletes o ordinadors, com televisió o videoconsoles.

Com sempre diem, la prevenció és la millor eina per educar i en aquest cas, això es tradueix en acompanyament. L’acompanyament implica interessar-nos pel que interessa als menors, compartir moments de joc i aficions cibernètiques, per tal de crear un clima de bona entesa. D’aquesta manera serà més fàcil guiar-los dins el món virtual.

Remarquem la importància de conèixer les seves necessitats, tant intrínseques com extrínseques, ja que ens ajudarà a prendre decisions conscients i coherents, basades en els acords que puguin ser respectats.

Mantenir-nos al dia de les novetats digitals o, si veiem que tenim dificultats, preguntar al nostre entorn, inclús als menors, que ens informin al respecte.

L’acompanyament dotarà als nostres infants d’una habilitat argumentativa i de discussió, creant un flux de comunicació en el qual es reforci la confiança, és a dir, on el menor es pugui expressar lliurement i pugui confiar en nosaltres. Aquest és un puntal d’avui dia, on el sentiment de soledat en infants i adolescents està despuntant i hem de remar amb força.

També animem a despertar l’esperit crític perquè a la llarga l’autonomia i la responsabilitat vinguin de la mà.

Finalment, vam lliurar les Guies Famílies Cruels i Malvades de Som Connexió, cooperativa amb la qual col·laborem i sentim que la línia editorial va de la mà amb els valors del nostre programa.

Sabem que l’educació digital és complexa, per dinàmiques familiars, per pressions socials, per conciliació… Fem comunitat per a fer el camí més fàcil, compartim i aprenem!

Carlota Trias

Aquesta actuació ha estat finançada pel Consorci del Lluçanès.